Мандруємо Україною


 

Навколишній світ надзвичайно багатий на всілякі цікавинки, створені і природою, і людиною. Та найдивовижніше, як на мене, – це святі місця, розміщені по всій планеті самими небесами. 

Перед нами, притримуючи грозові хмари золотими куполами, омріяна, велична Почаївська Лавра.

Невеличке містечко  Почаїв  зустрів нас грозовим дощем.  Гуркіт грому, зливаючись з передзвонами монастирських дзвонів, грізно плив попід хмарами, стріли блискавок, розписуючи небо, відбивалися в золоті хрестів та храмових бань. Було гарно  і моторошно.

            Та виглянуло сонечко, розганяючи хмари,  загорілися веселки в розбризканих дощових крапельках, радісно  вдарили дзвони,  відбиваючи  хвалу чистому небу,  світлому дню та добрим помислам в душах людей.        

  І стало радісно і весело.

            Поклонившись  мощам святих старців, приклавшись до відбитку стопи Пресвятої Богородиці, залишеного на камені більше семисот років тому (саме на тому місці і збудовано монастир),  під божественний спів чернечого хору та величний передзвін лаврових дзвіниць ми, зі сльозами на очах,  попрощалися з святою землею і попрямували зміцнити тіло і душу в благодатній воді джерела Святої Анни, що недалеко від Лаври.

–          А миру там, миру… –  згадувала колись про це святе джерело моя свекруха.

І правда людей дуже багато. І старі, і молоді, і діти різного віку. Всі схвильовані, збуджені. Не розумом, душею розуміють святість  навколишнього.

            Вода чиста,голуба, а холодна, аж дух перехоплює. Та поринаєш в неї якось  легко, світло, святково.

            Спасибі тобі, доле, що подарувала мені можливість доторкнутися до дива. 

Олександра Мусір, місто Бердянськ, Запорізький край.

Опубліковано у Скарби духовності. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.